Ders İçerikleri | Ders Kataloğu
EL SANATLARI BÖLÜMÜ
MİMARİ DEKORATİF SANATLAR PROGRAMI
TANITIM
Mimari ve Dekoratif Sanatlar Programında, işletmelerde çalışacak ara insan gücünü yetiştirmek amacıyla eğitim yapılır. Endüstride, özel ve tüzel atölyelerde yapılacak olan üretimde gerekli beceriye sahip olmaları, çalıştığı ortamdaki üretimin verimini arttıracak iş alışkanlıklarını kazanmaları, iş, insan ve üretim ilişkilerini kurmaları, sanat ve teknoloji alanındaki yenilikler doğrultusunda tasarım alışkanlığı kazanan teknik elemanlar yetiştirilir.
Eğitim süresi 2 yıldır. Eğitim süresince Geleneksel Türk El Sanatları, Seramik Teknolojisi, Model Kalıp Teknikleri, Duvar süsleme Teknikleri, Temel Plastik Sanatlar, Çinicilik, Temel Sanat Eğitimi, Yüzeysel Tasarım, Teknik Resim gibi dersleri alırlar. Öğrenimlerini başarı ile bitiren öğrencilere “Mimari Dekoratif Sanatlar Teknikeri” unvanı verilir.
PROGRAM AMAÇ VE HEDEFLERİ
Mimari dekoratif sanatlar programının amacı, iç ve dış mimari yapı dekorasyon sanatlarında, dekorasyon malzemelerinin tasarım aşamalarında, sanat ve teknoloji alanındaki yeniliklerle tasarım alışkanlığı kazanan teknik elemanlar yetiştirmektir. Bu alandan mezun olan öğrenci hem sanat ve kültür varlıklarımızdan olan mimari yapıların aslına uygun bir biçimde korunmasını sağlar hem de yeni dekorasyon önerileri getirir. Ayrıca tasarım ve çizim yeteneğine sahip, şekiller arasındaki ayrıntıları algılayabilen, estetik görüşü olan, dikkatli ve sabırlı, alanındaki teknolojik ve sanatsal gelişmeleri göz önünde bulunduran, işletmelerde çalışacak ara insan gücünü yetiştirmek programın amaçları arasındadır.
Ayrıca programın hedefi; mimari dekoratif sanatlar uygulamalarının mesleki ve etik sorumluluğu içerisinde, evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkinliklerin bilincinde olan, genel kavramsal bilgilere sahip, alanında yaşam boyu öğrenime açık bireyler yetiştirmektir. İletişim yeteneği gelişmiş ve takım çalışmasına yatkın bireyler ortaya çıkarmaktır.
MEZUNLARIN ÇALIŞMA ALANLARI
Mimari Dekoratif Sanatlar Programı mezunları, Kültür Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Milli Saraylar Genel Müdürlüğü, Belediyeler, İl Özel İdarelerinde çalışabilirler. Etüt Proje alanları ile ilgili özel kuruluşlar ve bürolarda da çalışabilecekleri gibi uygulama ağırlıklı olarak aldıkları modern plastik sanat eğitiminin yanı sıra; Türk Mimarisi, Dekorasyon, Restorasyon, Peyzaj, Seramik, Bilgisayarlı Tasarım gibi konuları da aldıklarından gerek ara eleman olarak gerekse bağımsız olarak kendilerine ait işyeri ve atölyelerinde bu alanlarda da hizmet verebilmektedirler.
Dikey Geçiş ile Geçilen Programlar; Programdan mezun olan öğrencilerin bir üst öğrenime (4 yıllık fakültelere) devam etme olanakları bulunmaktadır. Dikey Geçiş Sınavına (DGS) giren mezun öğrenciler, ÖSYM’nin belirlediği yeterli puanı almaları durumunda tercih yapıp aşağıda belirtilen bölümlere kayıt yaptırarak bir üst öğrenimi tamamlayabilirler:
- El Sanatları
- Çini Tasarımı ve Onarımı
- El Sanatları
- Fotoğraf
- Geleneksel Türk Sanatları
- Grafik
- Grafik Sanatlar
- İç Mimarlık
- İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı
- Mimarlık
- Seramik
- Tezhip Sanatı lisans programlarından birine dikey geçiş yapabilirler.